Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber metalleri işlemek ve formunu değiştirmek daha kolay bir hale gelmiştir. Üretim sürecinde de kesme işleminin büyük bir önemi vardır. Yeni nesil teknolojiyle yapılan kesme işlemleri ile daha temiz ve estetik kesimler yapılabilmektedir. Bununla birlikte zamandan da tasarruf sağlanmaktadır. Birçok seçenek arasından cnc kesimi verimliliği ve hassasiyeti açısından en çok tercih edilenleridir.
1- CNC Kesimi Nedir?
CNC kesimi CAM ve CAD yazılımları kullanılarak lazerle sert materyallerin kesim ve biçimlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. CNC makinesi bir tabla ve bir tezgahtan oluşmaktadır. Tabla kesilecek olan cisimlerin sabitlenmesi ve yerleştirilmesi için kullanılır. Tezgahın yanında içinde yazılımı olan bir bilgisayar bulunur. Bu yazılım sayesinde kesme işleminin tasarımı yapılır. Kesim yapılacak olan metalin 3 boyutlu görüntüsü oluşturulur. Daha sonra ebatları ve kesim şekilleri belirlenir. CNC makinesinde eğri kesim, 3 boyutlu çizim ve kesim yapılabilir. CNC oldukça hassas bir ölçüye bağlıdır.
CNC makinesinin bakımının düzenli bir şekilde yapılmasına ve kontrollerinin aksatılmamasına özen gösterilmelidir.
CNC kesimi tercih edildiğinde sağlayacağı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Verilen fire en az seviyede olur.
- Kesim sırasında oluşan deformasyonlar yok denecek kadar azdır.
- Yapılan kesimin yüksek kalitede olmasını sağlar.
- Paradan ve zamandan tasarruf yapılır.
- Kısa bir sürede daha fazla kesim işlemi yapılır.
- Parça imalatlarında oluşan kalıp maliyetini ortadan kaldırmayı sağlar.
- Yüksek oranda üretkenlik sağlar.
- Patlayıcı ve yanıcı madde kullanmayı gerektirmez. Bu maddeleri kullanırken ortaya çıkan riskler de yok edilmiş olur.
- Oksijen kaynağı ile kesme işleminde gereken ön tav işlemine CNC kesiminde gerek kalmaz.
- CNC kesimi makinesi manuel olarak da otomasyon modunda da kullanılabilir.
2- CNC Kesim Türleri
Standart CNC yanında farklı teknolojileri kullanan kesim türleri de vardır. Bunlar; CNC plazma kesim, CNC lazer kesim ve CNC oksijen kesimdir. Bu kesim türleri işin türüne ve gereksinimlere göre tercih edilir.
3- CNC Plazma Kesim
CNC plazma kesimde doğru güç kaynağı ile iyonize edilen basınçlı hava plazma haline getirilerek iletken malzemelerdeki kesim işlemi gerçekleştirilir. En büyük avantajı bütün iletken maddelerde uygulanabiliyor olmasıdır.
4- CNC Lazer Kesim
CNC lazer kesimde lazer optiği ve CNC makinesi ile alüminyum ve sac metal malzemeler, paslanmaz çelik CNC makinelerine girilen kodlar ile kolay bir şekilde işlenip şekil verilebilir. Bu kesim türü ile insan gücünün yapamayacağı serilikte işlemler yapılabilir.
5- CNC Oksijen Kesim
CNC oksijen kesim en sık kullanılan kesim türüdür. Oksijenle yakılan yanıcı bir gazdan elde edilen yüksek ısı ile tutuşma sıcaklığına kadar metal malzeme ısıtılır. Isıtılan bölge saf oksijen gaz jeti ile kesilir.
6- CNC Kesimi Fiyatlarına Etki Eden Unsurlar
CNC kesimi diğer kesim yöntemlerine göre daha ekonomiktir. Hatta CNC kesimi kullanarak %50 kar elde edebilirsiniz. Bunun sebebi diğer yöntemlerde kullanılan sarf malzemenin CNC kesimde kullanılmamasıdır. 6 adımda CNC kesimi fiyatlarına etki eden unsurlara baktığımızda şu şekilde sıralanabilir:
1.Adım: Yapılan İşlemin Süresi
2.Adım: Yapılan İşlemin Detayı
3.Adım: İşin Kalitesi
4.Adım: Kullanılan CNC Kesim Türü
5.Adım: Kesimi Yapılacak Olan Malzeme Adedi
6.Adım: Yanlış Yapılan İş, Ziyan Olan Malzeme Gibi Unsurlar
CNC kesimin fiyatlandırılması işin niteliğine göre yapılmaktadır. Kullanılan sistemin kalitesi, materyalin biçimlendirilmesi için harcanan süre, kullanılan teknoloji fiyatlar üzerinde etkili olur. Alüminyum ve sac kesim fiyatları ile ahşap kesim fiyatları doğal olarak birbirlerinden farklı olacaktır. Çünkü hem kesme ucu hem de kesme türü bunlara bağlı olarak da işin süresi değişir. Detay isteyen kesimlerde de fiyat artmaktadır.