Metal, ahşap ve karton gibi malzemelerin özel olarak üretilmiş ve lazerle çalışan makineler yardımıyla kesilmesi işlemi yenidir. CNC kesimi kısaca bu kavramı ifade eder. Bu teknoloji sayesinde en sert ve en yumuşak cisimler hiç olmadığı kadar kusursuz bir şekilde kesilebiliyor.
CNC Kesimi Nedir?
CAD ve CAM yazılımları yardımıyla lazerle kesim yapan yöntemin adı CNC kesimidir. Bu yöntem sayesinde en sert ve en yumuşak cisimler kusursuz bir biçimde kesilebilir ve şekillendirilebilir.
CNC makinesi bir tezgâh ve bir tabladan oluşur. Tabla üzerine kesilecek olan cisimler yerleştirilir ve sabitlenir. Tezgâhın hemen yanında kesme işlemine komut eden bir bilgisayar bulunur. Bilgisayar içinde bulunan yazılımlarla kesme işleminin nasıl yapılacağı tasarlanır.
Tezgâh üzerinde hareket eden ve tezgâhın her bölgesine erişebilen lazer ucu bulunur. Kesme ucu olarak da adlandırılır. Elmas malzemesinden oluşan kesme uçları yüksek devirlerde döner. Böylece en sert malzemeler bile kolaylıkla aşındırılabilir ve kesme işlemi gerçekleşmiş olur.
Çok yüksek ısılara karşı dayanıklı olmayan plastik ve ahşap benzeri malzemeler bile herhangi bir yanma durumu meydana gelmeden lazer kesim yardımıyla kolaylıkla işlenebilir.
CNC Plazma Kesim Nedir?
CNC lazer kesim türlerinden bir tanesidir. Plazma kesim nedir sorusunun cevabını detaylı bir şekilde anlatalım.
Plazma maddenin dördüncü hali olarak bilinir. Plazma halindeki enerjinin seviyesi, maddenin diğer hallerine göre daha fazladır. Basit olarak plazma yeterli derecede enerji verilerek elde edilir. Mesela buhara çok fazla enerji verirseniz ve yaklaşık olarak 11,700 dereceye kadar ısıtırsanız, buhar çeşitli bileşen gazlarına bölünür. Bu haldeyken elektriği daha iyi iletir ve iyonize hale gelir. İşte bu yüksek enerjiye sahip iyonize gaza plazma adı verilir.
CNC makinesinde basınçlı hava akımı oluşturulur. Bu hava akımı güç kaynağı ile iyonize edilir. Böylece ortaya plazma adı verilen enerji kaynağı çıkar.
Uygun tipte bir tork, sürekli sabit ve basınçlı hava ve güç kaynağı ile güçlü bir plazma ışını oluşturulur.
Bu unsurlardan meydana gelen plazma ışını ile her türlü metal ya da cisim kolaylıkla kesilebilir ya da işlenebilir.
CNC Kesim Sisteminin Avantajları Nelerdir?
En sert cisimleri bile tereyağı keser gibi kesebilmektedir. Ayrıca:
- CNC kesim makinesi ile yüksek oranda üretkenlik sağlanır.
- CNC kesimi ile işletme maliyetleri düşer. Diğer yöntemlere göre daha ekonomiktir.
- Kullanımı oldukça kolaydır. Kısa bir eğitim sürecinden sonra, CNC makinesi verimli bir şekilde kullanılabilir.
- Esnek kullanım sağlar.
- Patlayıcı ve yanıcı madde kullanımı gerekmez. Böylece bu maddelerin kullanımından doğan riskler yok edilmiş olur. Ayrıca patlama ve yanıcı madde maliyeti doğmamış olur.
- Taşınması kolaydır. Bu sayede şantiye gibi alanlarda bile kullanım imkânı sağlar. Kolay taşınabilir olması, işin yerinde yapılması gibi zorunluluklarda da büyük kolaylık sağlar.
- CNC kesimi ile düşük sarf malzeme maliyeti sağlanır. Diğer yöntemlerdeki gibi yüksek maliyetlere neden olan sarf malzemelerin kullanımına gerek yoktur.
- CNC kesimi işleminde ön tav işlemine gerek yoktur. Oksijen kaynağı ile kesme işleminde 980 dereceye kadar ön tav işlemi gerekiyordu. Lazer kesimde ise bu işleme gerek kalmaz.
- CNC kesimi makinesini ister manuel, isterseniz de otomasyon modunda kullanabilirsiniz. Yani tekli ve çoklu işlemleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
CNC Kesim Fiyatları Hakkında
Diğer yöntemlere göre oldukça ekonomiktir. CNC kesimi ile %50 daha fazla kar elde edebilirsiniz. Diğer kesim işlemlerinde en çok tutan maliyet sarf malzemelerdir.
CNC kesimi işleminde ise sarf malzeme kullanılmaz. Böylece maliyetler neredeyse yarı yarıya düşer.
Yapılan işlemin detayı ve süresi fiyatları etkiler. Yani yapılan işlem ne kadar uzun sürerse ve detaylıysa, kesim işlemi o kadar pahalı olur demektir.
Toplu işlemlerde fiyattan tasarruf edilebilir. Özellikle otomasyon işlerinde maliyet biraz daha düşüktür.
Bizden Teklif Almaktan Çekinmeyin!
Görüşleriniz bizim için değerli.
Sadece 12 Saat İçerisinde Cevap Vereceğimizden Emin Olabilirsiniz 🙂