Teknolojinin baş döndüren bir hızla gelişmesiyle beraber hayatımızın her alanında kolaylıklardan yararlanıyoruz. Daha önceleri şekil vermek için saatlerce uğraşılan nesneler şimdi verilen bir komutla daha keskin, daha detaylı ve daha düzgün bir şekilde yapılma imkanına kavuştu. Bunu sağlamak için ise lazer teknolojisinden yararlanılıyor.
1- Lazer Kesim Nedir?
Hassas bir şekilde kesim ve kazıma yapılabilmesine imkan tanıyan, lazer ışınını kullanan, bilgisayar kontrollü çalışan bir sistemdir. Önceki teknoloji ve tekniklerle karşılaştırılacak olursa daha önce kullanılan testerenin yerini artık lazer ışınları aldı denilebilir. Testereyle veya benzer aletlerle saatlerce istenilen şekli vermeye çalışmak artık tarih oldu. Onun yerine lazer ışınları kullanılarak aynı iş dakikalar içerisinde daha hassas ve daha düzgün bir şekilde yapılabilir. Optik cihazlarla lazer ışını kusursuz bir şekilde yönlendirilerek lazer kesim yapılır.
İlk olarak 1965 senesinde kullanılmaya başlanan lazerli sistemlerde ilk iş elmas kalıplarda delik açmak iken daha sonra metalleri kesmek için lazer destekli oksijen püskürtmeli sistemler bulunması ve zamanla geliştirilmesiyle endüstrinin her alanında kullanılmaya başlandı.
2- Lazer Kesimle Neler Yapılabilir?
Lazer kesimle neler yapılabileceği tamamen insanın hayal gücü ile sınırlıdır. Yani hayal edilerek çizime dökülebilen her türlü şekil ve hatta üç boyutlu nesneler lazer kesim sayesinde gerçek hayata uyarlanabilir. Bunun için çizimin bilgisayara aktarılabilecek şekilde çizilmesi yeterlidir. Bundan sonrasını ise lazer kesim cihazları itinayla oluşturmaya başlayacaktır. Endüstri alanında verilemeyecek şekil adeta yok gibidir.
3- Yerli Üretim Lazer Kesim Var mıdır?
Endüstri ve sanayi alanında çeşitli üretimlerde teknolojiyi yakından takip eden ülkemizde bu ihtiyacı daha ucuza karşılamak ve olası problemlerin önüne geçebilmek adına yerli üretim PMC Metal lazer kesim cihazları piyasada mevcuttur. Yurt dışından getirilen emsallerine göre daha ucuz olan yerli lazer kesim cihazları yedek parçası ve teknik servis imkanın da olmasıyla tercih nedenidir.
4- Yerli Lazer Kesiminde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Lazer kesiminde kullanılan ham maddenin farklı farklı olması bu kesimde kullanılacak olan tekniğinde farklı olmasını zorunlu kılmaktadır. Kullanılan maddenin yapısına, cinsine ve özelliklerine göre hangi tekniğin kullanılacağı seçilir. Bu yöntemler;
Buharlaşma Yöntemi ile Lazer Kesimi; buharlaştırma yöntemi lazer ışınına maruz kaldığında erime yapmayacak malzemelerin hassas kesiminde kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemde kesilecek yüzey kaynama ısısına kadar ısıtılır ve bu kısımda bir anahtar deliği meydana gelmesi sağlanır. Oluşturulan bu anahtar deliği sayesinde soğutma hızında ani bir artış olur. Anahtar deliği derinleştikçe kullanılan malzeme kaynar ve kaynayan noktada buharlaşma oluşur. Burada oluşan buhar ısısı ile dışarı üflenen duvarların eritilmesi yöntemiyle oluşan delik büyütülür. Bu yöntem ahşap, ısıtıldığında sertleşen termoset plastik ve karbon yüzeyler üzerinde tercihen kullanılır.
Eriterek İşleme Yöntemiyle Lazer Kesimi; bu yöntem genellikle ısıya maruz kaldığında eriyebilecek metaller üzerinde uygulanır. Kesim yapılacak alana yüksek basınçlı gaz uygulanır ve bu sayede daha az güç kullanımı sağlanır. Erime noktasına kadar ısıtılan malzemede gaz püskürmesi oluşur ve daha sonra eriyen malzeme bu işlemle dışarı atılır.
Termal Gerdirme Yöntemiyle Lazer Kesim; bu yöntem cam kesim işlemlerinde kullanılır. Cam yüzeye odaklanan ışın yerel ısıtma aracılığıyla genleşir ve yüzeyde stres kırılması gerçekleşir. Kirişin hareketleri ile çatlak oluşur ve bu çatlakların sırası belirlenerek şekillendirme yapılır.
Reaktif Lazer Kesim; bu yöntem karbon çelik yüzeylerin kesiminde kullanılır. Daha az lazer gücü ile daha kalın çelik kesimi için kullanılır.
5- Yerli Lazer Kesim Cihazların Avantajları Nelerdir?
Endüstri alanında birçok sahada kullanılan lazer kesim cihazlar yerli olarak da üretilebilmektedir. Daha ucuza mal edilen bu cihazlar emsali ithal cihazlara göre daha ucuzdur bunun yanı sıra yedek parça temini kolaydır ve daha ucuza çözülür.